Image

Zoeken Contact

 Image

Reuvenslezing: Stem aan de natuur

Donderdag 17 november 2022 om 10:20 in de Grote Zaal

Archeologen hebben meer aandacht voor de materiële en natuurlijke leefomgeving dan bijvoorbeeld historici die de mens centraal stellen in de geschiedenis. Maar ook archeologen beschouwen het verleden vaak met een antropocentristische blik. De Reuvensspreker van dit jaar is Jan Luiten van Zanden. In de Reuvenslezing zal hij ons laten zien dat een centrale thematiek zoals biodiversiteit meer eenheid en structuur kan brengen in de archeologische verhalen die wij vertellen.

Jan Luiten van Zanden is emeritus hoogleraar economische en sociale geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Alvast inlezen voor de Reuvenssessie kan door de boeken van Jan Luiten van Zanden te lezen. Deze boeken vind je via deze link.

Na zijn lezing gaat hij graag in discussie met de deelnemers in de zaal.

 Image Stem aan de natuur
Jan Luiten van Zanden  Image
(Universiteit Utrecht)

Wil je meer weten over de Reuvenslezing? Deze informatie vind je in het programma op onze website: https://www.reuvensdagen.nl/program/reuvenslezing-2022/


 Image

Aanmelden Reuvensdagen

Psst… hey jij! Heb jij al tickets voor de Reuvensdagen gekocht?
Dit jaar zijn de Reuvensdagen in de gezelligste provincie van Nederland, Brabant. En in een van de mooiste steden, Breda! (Hebben ze daar archeologie dan? Nou en of! Kijk maar eens onder deze link). Door inspirerende sprekers komen alle facetten van het vak aan bod, op de informatiemarkt worden netwerken uitgebreid en tijdens de borrels kennis onderling in gemoedelijke sfeer uitgewisseld.

Wacht niet langer > > > https://www.reuvensdagen.nl/ticketshop/


 Image

De W.A. van Es-prijs 2022

Tijdens de Reuvensdagen wordt volgens traditie de W.A. van Es prijs uitgereikt. De prijs is ingesteld op 20 december 1988 bij het vertrek van de toenmalige directeur van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek; prof. dr. W.A. van Es. De prijs is een aanmoedigingsprijs van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed voor jong onderzoekstalent op het gebied van de Nederlandse archeologie. Er worden 2 categorieën publicaties onderscheiden die roulerend voor de prijs in aanmerking komen: proefschrift en masterscripties (MA, MSc en RMA). In 2022 staan proefschriften centraal. Aan de prijs zijn een bedrag van € 2.000,- en een oorkonde verbonden.

Vorig jaar werd hij gewonnen door Marieke van Winkelhoff. Voor haar scriptie: Light in the Dark Ages. A conceptual approach to the role of glass vessels in the Merovingian burial rite heeft zij een oud en algemeen geaccepteerd idee ter discussie heeft gesteld, namelijk dat glazen vaatwerk gedeponeerd in Merovingische graven gerelateerd moet worden aan het drinkgelag/convivium en maaltijden genuttigd in het kader van de begrafenis. Op formidabele wijze heeft Van Winkelhoff een alternatieve oplossing aangedragen dat glazen vaatwerk als lamp gebruikt kan zijn: een overtuigende theorie dat ingrijpende consequenties voor de interpretatie van het grafritueel in de Merovingische tijd heeft.

We kunnen niet wachten om jullie te vertellen wie de genomineerden van dit jaar zijn! Hou onze nieuwsbrief en socials dus goed in de gaten.