Image

Zoeken Contact

Life’s a beach

Sessievoorzitter: Joris Brattinga (Archol)

Het Hollands kustgebied herbergt een bijzonder stukje archeologie van de prehistorie. Het verstuiven van duinzand tot in de middeleeuwen heeft een dynamisch en complex bodemarchief opgebouwd. De vaak goed geconserveerde sporen en vondsten vormen de ideale ingrediënten voor multidisciplinair onderzoek en vullen daarnaast de vitrines van musea.

Binnen deze sessie willen we een aantal recente onderzoeken naar prehistorische vindplaatsen langs de kust presenteren, met een nadruk op de metaaltijden. We laten ook zien dat de inzet van specialistisch onderzoek onze kennis van deze sites in het algemeen en specifieke vondsten in het bijzonder naar een hoger niveau kan tillen.

  • Hoofdpijler:
    Veld
  • Tweede pijler:
    Wetenschap
  • Werkvorm:
    Lezingen
 Image
Sporen van greppels en akkerlagen uit de bronstijd in een typisch ‘spekkoekprofiel’ in Heiloo-Zuiderloo © J. Brattinga.

Landschap en de prehistorische Hagenees

Peter Stokkel (Gemeente Den Haag)

In Den Haag werken we met een Gemeentelijke Onderzoeksagenda waardoor we heel gericht onderzoek kunnen doen naar voor ons relevante onderzoeksvragen. Dit jaar hebben we paleogeografische reconstructies gemaakt om de Haagse archeologie beter te begrijpen. In deze lezing lopen we langs het steeds veranderende landschap en bekijken welke invloed dat had op de prehistorische Hagenees.

 Image
IJzertijdplattegrond © Gemeente Den Haag

Het bronstijd-kwartet compleet in Heiloo aan Zee (Kennemerland N-H)

Jan de Koning (Hollandia archeologen)

Hoewel de bronstijd in Heiloo in archeologische kringen al bekend was van een opmerkelijk
depot van één bronzen sikkel en vier vuurstenen sikkels, gevonden in 1932, was er tot 15 jaar
geleden nauwelijks iets bekend over deze periode in dit gebied. Dat veranderde met het
grootschalig onderzoek van Zuiderloo. Onlangs is met een laatste postzegeltje, opgegraven
door Hollandia, bewezen dat Heiloo gedurende de gehele bronstijd bewoond moet zijn geweest
(VBT-MBTA-MBTB-LBT), waarmee het bronstijd-kwartet compleet is.

 Image
Opgraving Heiloo Zandbergen juli 2021 © Hollandia archeologen

Een walvisbot als werktuig, taxonomische identificatie door middel van eiwitanalyse

Jan Dekker (University of Copenhagen/ University of York)

De productie en het gebruik van benen werktuigen leiden er vaak toe dat men niet meer de diersoort op basis van de morfologie kan bepalen. Biomoleculaire technieken, zoals de analyse van eiwitten (palaeoproteomics), zijn in dit soort gevallen vaak wel succesvol maar de resulterende taxonomische identificaties zijn soms slechts op familie of genus niveau. Daarom combineren wij drie palaeoproteomic-technieken op een benen werktuig uit bronstijd-Heiloo-Zuiderloo om uiteindelijk toch op soort-niveau een identificatie te kunnen maken.

 Image
Heiloo graphic abstract © Jan Dekker

Tuunwallen op Texel. Een prehistorische oorsprong?

Sander Gerritsen (Archeologie West-Friesland)

De grootschalige onderzoeken op Texel liggen alweer decennia achter ons, maar tegenwoordig worden bij kleinschaligere onderzoeken met regelmaat resten uit de prehistorie gevonden. Met name sporen uit de metaaltijden zijn rijkelijk vertegenwoordigd. In dit korte overzicht wordt de toehoorder meegenomen langs verschillende vindplaatsen op het eiland en wordt ze uitgedaagd na te denken over de oorsprong van een bekende Texelse erfafscheiding: de Tuunwal.

 Image
Diverse prehistorische sporen tijdens het onderzoek aan de Bijenkorfweg, vlakbij Oosterend op Texel © Archeologie West-Friesland