Image

Zoeken Contact

Benen Op Tafel (BOT)

Sessievoorzitters:
Wouter Roessingh (ADC ArcheoProjecten)
Joris Brattinga (Archol)

Inmiddels niet meer weg te denken uit het programma: de Benen Op Tafel-sessie! Een sessie zonder centraal thema, met als kenmerk dat er bijzonder(e) gevarieerde sprekers en onderwerpen aan bod/t komen. Die mag je niet missen!

  • Hoofdpijler:
    Veld
  • Tweede pijler:
    Veld
  • Werkvorm:
    Lezingen

Haamstede en een binnenlandse vaarroute tussen Schelde, Maas en Rijn

Ernst Dekkers

Bij nieuw onderzoek aan oude opgravingen rond Slot Haamstede (Schouwen-Duiveland) zijn Romeinse natuurstenen gebouwen blootgelegd, waartussen in de vroege middeleeuwen een christelijke begraafplaats is aangelegd. Drie skeletten blijken o.b.v. 14C-dateringen te dateren tussen 675 en 775. Een oorkonde uit 776, waarin een kerk op Schouwen werd geschonken aan de abdij van Lorsch, betreft zeer waarschijnlijk die van Haamstede. Haamstede is dus een merovingisch/karolingisch koningsgoed, gesticht op Romeinse resten en lag waarschijnlijk langs een binnenlandse vaarroute tussen Schelde, Maas en Rijn.


 Image
Deel van vroegmiddeleeuws grafveld en tufsteen uit de Romeinse tijd © Jaap Renaud, ROB

 

 


Prehistorische eergetouwtypen en een keerploeg in het westelijk kustgebied

Corrie Bakels (Universiteit Leiden)

Dwarscoupes door ploegsporen in overstoven akkers verstrekken meer informatie over het type ploeg dat gebruikt werd dan sporen in het horizontale vlak. Dankzij de medewerking van commerciële firma’s, met name Archol, BAAC en RAAP, kon worden vastgesteld dat vanaf de midden-ijzertijd zeker vier typen eergetouw en een eenvoudige keerploeg werden ingezet. Het onderzoek is een voorbeeld van waartoe samenwerking tussen bedrijven en een universiteit kan leiden.


 Image
Eergetouw met zool © BAAC

 


Woodan Cask Marks, de nieuwe online database voor tonmerken

Jeroen Oosterbaan (Universiteit Leiden)

Dit jaar is een online database voor merktekens op tonnen opgezet: www.woodancaskmarks.org. De tonnen waarop deze merktekens zijn aangetroffen, vormen tastbare archeologische overblijfselen van de handelsnetwerken waarin de Nederlanden vanaf de late middeleeuwen een centrale rol vervulden. De tonmerken verbinden het archeologische en historische onderzoek, omdat ze ook in archieven voorkomen. Dankzij de database kon het Scheepswrak BZN4 al geïdentificeerd worden als het schip ’t Hart, wat als het eerste aansprekende resultaat van dit project te beschouwen is.


 Image
Tonbodem van Ton C aangetroffen op het scheepswrak BZN4 © Batavialand te Lelystad, Nationaal Scheepsarcheologisch Depot, WVW-669 t/m WVW-672, WVW-691