Image

Contact
Home Programma onderdelen Een kwestie van smaak. Voedselbereiding en eetgewoonten door de eeuwen heen

Een kwestie van smaak. Voedselbereiding en eetgewoonten door de eeuwen heen

 Image

Wat weten we uit archeologisch onderzoek over eetgewoonten en maaltijdbereiding? Aardewerk omvat veel kook- en tafelgerei, maar ook voorwerpen van steen, metaal, hout en glas hebben een rol gespeeld. Verder kennen we natuurlijk grondsporen en de voedselresten zelf, zowel plantaardig als dierlijk. In de presentaties staan de maaltijden van onze voorouders centraal. De argumentatie stoelt op een geïntegreerde interpretatie van grondsporen en de verschillende materiaalgroepen. De focus ligt op de maaltijden van jagers-verzamelaars en vroege boeren tot en met de bewoners aan weerszijden van de Romeinse Limes. Waarom deze perioden? Ze laten een groot contrast zien in zowel het gebruik van grondstoffen voor de maaltijd als het kook- en tafelgerei.

Sprekers


Pijlers

  • Wetenschap
  • Publiek

Werkvorm

Lezingensessie