Image

Zoeken Contact

 Image
RAAP/ Jasper Tuinstra

Benen op Tafel (BOT)

Sessievoorzitter:
Wouter Roessingh  Image (ADC Archeoprojecten)
Joris Brattinga  Image (Archol)

  • Hoofdpijler:
    Wetenschap
  • Tweede pijler:
    Veld
  • Werkvorm :
    Lezingen met gelegenheid tot vragen

Lezingen die niet in de mal van een specifieke sessie konden worden gegoten maar die zeker een podium verdienen op de Reuvensdagen worden gepresenteerd tijdens deze Benen Op Tafel-sessie. Van een rammelaar uit Dordrecht, een legerkamp uit de 80-jarige oorlog tot een onderzoek naar het kasteel van Wouw en de Atlantikwall: het zit er allemaal in. Begin de donderdag met deze melting pot aan archeologische onderwerpen en u heeft gegarandeerd gesprekstof tijdens de borrel!


Atlantikwal binnenstebuiten!

Antea Group onderzoekt hoe innovaties uit andere velden ook een meerwaarde kunnen bieden voor de archeologie van Nederland. Samen met studenten van de Saxion Hogescholen en het Atlantikwall museum hebben we bij wijze van proef een deel van hun gangenstelsel uit de periode 1940-1945 zowel ondergronds als aan het maaiveld digitaal in beeld gebracht. Doel van het onderzoek was om de (on)mogelijkheden te zien van 3D-laserscanning en Lidar in actuele beheer- en onderzoeksopgaven.

Image

©Antea Group, Drone en Spot! tijdens het veldwerk op de Atlantikwall eerder in 2022 te Kijkduin.

– – – – – – – –

 Image

Hans Koopmanschap  Image
(Antea)


Een rammelaar uit Dordrecht: toen ging er een belletje rinkelen

In 2022 werd in Dordrecht een bijzondere vondst gedaan: een rinkelbel. Bij het onderzoek naar de samenstelling en achtergrond ervan kwamen meerdere specialisten in actie. Informatie kwam via het Verhaal van Nederland bij een schilderij in het Muiderslot, een tentoonstelling in het Joods Historisch Museum en een zilvermerkenproject in het Rijksmuseum. Met diverse technieken werd de rinkelbel onder de loep genomen. De resultaten daarvan leidden tot de onderbouwing van de conserveringsbehandeling.

– – – – – – – –

 Image

Karin Abelskamp  Image
(Conserveringsatelier Vesta)


Het Staatse legerkamp van Spijk (GLD), 1635-1636

Een lezing over de grootste opgraving van een 17e eeuws legerkampement in Europa. Het kampement dateert uit 1635 en is enkele maanden in gebruik geweest. De opgraving leverde tienduizenden vondsten en sporen op.

– – – – – – – –

 Image
© W. Kuijpers

Jasper Tuinstra  Image
(RAAP)


Wouw! Archeologische onderzoek van een bijzondere kasteelsite

Het archeologisch onderzoek van het rijksmonument “Kasteel van Wouw” (gemeente Roosendaal) was onderdeel van de herinrichting van het terrein vanaf 2021, bedoeld om de fysieke resten in het beekdal beter te beschermen, de hydrografie te verbeteren en de cultuurhistorische uitstraling te vergroten. Wat begon als een houten versterking uit de 12de eeuw, groeide in de 15de eeuw uit tot een kolossale, 5½ hectare grote kasteelfortificatie van de heren van Bergen op Zoom.

 Image
© Stichting Kasteel van Wouw, Luchtfoto van het kasteelterrein tijdens de herinrichting, 2021.

– – – – – – – –

 Image

Marco Vermunt  Image
(Gemeente Bergen op Zoom)