Archeologie van de ABCSSS-eilanden
Gezien door de lens van de Caribische gemeenschap
Sessievoorzitter:
Daudi Cijntje (Archol)
- Hoofdpijler:
Wetenschap - Tweede pijler:
– - Werkvorm :
Lezingen met gelegenheid tot vragen
Caribische archeologie ligt in het hedendaagse onder een vergrootglas, met name door het koloniale verleden dat nog steeds doorleeft in de huidige maatschappij van de ABCSSS-eilanden. Zeker nu daar veel grootschalige archeologische projecten plaatsvinden. Caribische archeologen kunnen een belangrijke schakel vormen bij het herschreven van Eurocentrische geschiedschrijving door middel van dekoloniaal onderzoek. Ook spelen zij een belangrijke rol bij het betrekken van de huidige ABCSSS-gemeenschap tijdens hun onderzoek. Het doel van deze Caribische sessie is om dieper en met een kritische blik in te gaan op welke manier archeologen om zouden moeten gaan met het Caribische erfgoed. Daarnaast zullen onderzoeksresultaten worden getoond van recentelijk uitgevoerd onderzoek die de tijdslijn van de ABCSSS-eilanden volgt, van de inheemse bewoners tot aan de periode van Spaanse en Nederlandse kolonisatie op de eilanden.
Wonen en begraven op Amboina. Resultaten van het eerste grootschalig archeologisch op Bonaire.
In deze presentatie zal worden ingegaan op de resultaten van de eerste grootschalige archeologische opgraving, die is uitgevoerd in het kader van de Malta-wetgeving binnen een van de meest voorname inheemse nederzettingsvindplaatsen uit de ceramische tijd op het Caribische eiland Bonaire. Daarbij zal een heel scala aan aspecten van het onderzoek de revue passeren, zoals de fascinerende begravingen, de reconstructie van de eerste Bonairiaanse huizen en de bijzondere materiƫle cultuur.
– – – – – – – –
Sebastiaan Knippenberg
(Archol)
Archeologie in het Caribische gebied door de ogen van een lokale archeoloog
Het Caribisch gebied met haar globale geschiedenis en erfgoed waar nog zoveel te ontdekken is, is zeer aantrekkelijk voor de archeologie. Dit brengt verschillende buitenlandse onderzoeksinstituten binnen. Dit is vaak het enige moment dat archeologische onderzoek plaatsvindt en aandacht aan het erfgoed wordt gegeven. Daar zijn verschillende redenen voor, zoals dat er vaak geen lokale professionals zijn op dit gebied. Met deze presentatie wil ik een beeld geven van de archeologie in deze regio.
– – – – – – – –
Amy Victorina
(NAAM)
The need for an ethical archaeology in the face of colonial practices.
Archaeology as a science is in many ways based on the legacy of transatlantic slave trade and colonialism with structural Eurocentric models and methods lacking moral principles, respect and dignity towards ancestors and their descendants in general. In this presentation I want to draw attention to two Afrikan Burial Grounds at St. Eustatius: the Godet and Golden Rock, which have been (partly) excavated without the consultation of the local community.
– – – – – – – –
Kenneth Cuvalay
(St. Eustatius Afrikan Burial Ground Alliance)