Image

Zoeken Contact

 Image

Presenteer je PhD / Present your PhD

Sessievoorzitter:
Karen de Vries Image (ADC Archeoprojecten)

 • Hoofdpijler:
  Wetenschap
 • Tweede pijler:
  Veld
 • Werkvorm :
  Korte lezingen/pitches met beperkte ruimte voor vragen

In deze sessie komen promovendi van verschillende universiteiten aan het woord. Ze zijn net begonnen en vertellen over hun onderzoeksdoelen of ze zijn bijna klaar en presenteren hun resultaten. Promovendi krijgen de kans om hun onderzoek aan het veld te presenteren. Voor het veld biedt het de mogelijkheid om te horen wat de nieuwste onderzoeksrichtingen zijn.


De impact van de Neder-Germaanse limes een studie van materiële cultuur en grafrituelen

Anna van der Weij en Arjan Ruiter richten zich binnen de Work package 2 Limes Archaeology van het project Constructing the limes op de archeologie van de Romeinse tijd in de grenszone van de Neder-Germaanse limes. Het doel is meer inzicht te verkrijgen in hoe de limes functioneerde en wat de impact is op gemeenschappen aan weerszijde van de Romeinse rijksgrens. Het effect op de verspreiding van materiele cultuur, bewoning en het grafbestel. De jonge onderzoekers en promovendi van C-limes stellen uw hulp ten zeerste op prijs bij hun zoektocht naar relevante contexten en vindplaatsen.

– – – – – – – –

 Image

Arjan Ruiter Image
(VU Amsterdam)

 Image

Anna van der Weij Image
(Universiteit Utrecht)


The Talking Dead. Netwerken van gedeelde grafrituelen uit het derde millennium v. Chr

Dit onderzoeksproject richt zich op de strikte grafrituelen die door bijna heel Europa in het derde millennium v. Chr. voorkwamen. Door middel van netwerkanalyse willen we beter inzicht verkrijgen in de gedeelde normen achter deze grafrituelen. Binnen dit project houd ik me bezig met noordwest Europa en specifiek wat voor rol gender en leeftijd heeft gespeeld in deze grafrituelen.

– – – – – – – –

 Image

Louise Olerud Image
(Universiteit Leiden)


Exploring the Boreal and Atlantic forest and farms of the northern Netherlands

This paper presents the results of the research into Mesolithic-Neolithic farming activities based on past vegetation and vegetation changes, cereal cultivation and fire histories at the Mesolithic-Neolithic transition phase studied through palynological investigation of palaeobotanical archive of pingo scars of the northern Netherlands. A summary of the past general vegetation of the northern Netherlands and the influence of human on the vegetation will be presented.

– – – – – – – –

Taravat Talebi Image
(University of Groningen)


De Neder Germaanse limes verkent middels isotopen en ancient (environmental) DNA

Kadir Toykan Özdoğan en Maura de Coster van de Work Package 3: Limes people van Constructing the limes focussen zich op aspecten als dieet en de mobiliteit van mens en dier. Er is in het recente verleden enorme vooruitgang geboekt in de ontwikkeling en studie van ancient DNA uit bodemmonsters en isotopen onderzoek op (gecremeerde) skeletresten. De jonge onderzoekers en promovendi van C-limes lichten graag deze technieken verder toe en leggen enkele voorlopige resultaten aan u voor.

– – – – – – – –

 Image

Maura de Coster Image
(Vrije Universiteit Amsterdam)

 Image

Kadir Toykan Özdoğan Image
(Universiteit Utrecht)