Snelwegarcheologie
Sessievoorzitter: René Isarin (Crevasse Advies)
Er wordt altijd veel aan snelwegen gewerkt en dit levert het nodige grondverzet op. Archeologen graven dan ook vaak in nieuwe, lange en smalle tracés diverse vindplaatsen op. Wat levert de snelwegarcheologie van de laatste jaren aan informatie? In deze sessie een overzicht van het recente onderzoek, met naast inhoudelijke verhalen ook aandacht voor het beleid van de snelwegarcheologie.
- Hoofdpijler:
Veld - Tweede pijler:
Wetenschap - Werkvorm:
Lezingen
In vogelvlucht langs de ViA15
Judith van der Leije (Archol)
Cristian van der Linde (BAAC)
Voor de voorgenomen verlenging van de A15 in Gelderland heeft in de afgelopen jaren uitgebreid archeologisch onderzoek plaatsgevonden. Het 23 km lange tracé loopt door een gevarieerd landschap en het proefsleuvenonderzoek leverde 29 vindplaatsen op, uit het laat-paleolithicum t/m de Tweede Wereldoorlog. De meeste vindplaatsen zijn inmiddels opgegraven. In de presentatie gaan we in vogelvlucht langs de archeologie die het snelwegtracé rijk was, waarbij wordt ingegaan op de variëteit aan archeologische resten en de kenniswinst van dit jarenlange onderzoek.
Snel weg met archeologie! Op het kruispunt van twee werelden
Edmée Sleijpen (Rijkswaterstaat)
Eli Gehasse (Rijkswaterstaat)
Een nieuwe snelweg, een extra rijbaan, op- of afrit, een ongelijkvloerse kruising of een verdiepte ligging, verzorgingsplaatsen, geluidschermen, kabels en leidingen, natuurcompensatie: allemaal zaken waar Rijkswaterstaat voortdurend aan werkt met als doel een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Alleen hoe doe je dit in relatie tot archeologie? Wat moet, mag of kun je met het bodemarchief in relatie tot snelwegprojecten? En hoe laat je archeologie landen in de organisatie? Over deze vragen – en antwoorden – gaan we het hebben.
Over Nederland op zijn smalst: Romeinse wegen en de A2
Wim De Baere (RAAP)
De komende jaren wordt een van de belangrijkste snelwegen van Nederland flink aangepast en verbreed, van Maasbracht tot Urmond. Dit grote bouwgeweld wordt gecombineerd met een grootschalige opgraving, waar vele jaren van vooronderzoek aan zijn voorafgegaan. Tijdens onze lezing focussen we op de inhoudelijke resultaten tot nu toe en op wat we hieruit hebben geleerd.
Tussen jachtkamp en klooster: tussenstand archeologisch onderzoek verbreding van A27
Axel Müller (RAAP)
De komende jaren wordt de A27 tussen de knooppunten Houten en Hooipolder gemoderniseerd. Dat betekent dat een fraai profiel van het rivierengebied van Utrecht en Zuid-Holland naar afgedekt dekzandlandschap van Noord Brabant onderzocht kan worden. Daarbij worden alle stappen van het archeologisch proces doorlopen. Van boringen, proefputten en -sleuven tot opgravingen. In vogelvlucht zullen enkele resultaten worden gepresenteerd en wordt een doorkijk gegeven naar wat er komende tijd nog in het verschiet ligt!