Image

Zoeken Contact

Van Eemien tot Holoceen: ontwikkelingen in het bodemonderzoek in Flevoland

Sessievoorzitter: Helle Molthof (Gemeente Almere)

De laatste jaren vindt er heel veel innovatief onderzoek plaats in de polders van Flevoland. Onderzoek naar de diep begraven vindplaatsen uit de steentijd; hoog tijd om enkele innovatieve projecten te presenteren op de Reuvensdagen. We willen een update geven over de projecten met magnetometer (Periplus), samengaan van archeologie en geotechniek (Earth), de ontwikkeling van het GeoTOP-model (TNO) en aandacht besteden aan systematisch proefsleuvenonderzoek in de regio (gemeente Almere).

  • Hoofdpijler:
    Veld
  • Tweede pijler:
    Wetenschap
  • Werkvorm :
    Lezingen

Almere Pampus: een gecombineerd geo-archeologisch, geo-hydrologisch en geotechnisch onderzoek

Jos de Moor (Earth Integrated Archaeology)

De toekomstige woonwijk Almere Pampus is het eerste grote project in Nederland waarbij de stedenbouwkundige gebiedsontwikkeling volgens het principe ‘Water- en Bodemsturend’ wordt bepaald. Tijdens de lezing worden de eerste resultaten van het hiervoor ingezette gecombineerde geo-archeologisch, geo-hydrologisch en geotechnisch onderzoek gepresenteerd, zal worden ingegaan op knelpunten in het proces, maar zal vooral de meerwaarde van het gecombineerde onderzoek worden besproken.


 Image
Artist impression van het onderzoek in Pampus © Earth/ABO-Group

GeoTOP Zuidwest-Flevoland

Jeroen Schokker (TNO)

In 2023 heeft TNO het GeoTOP-model voor Zuidwest-Flevoland opgeleverd. Dit model reikt tot een diepte van 50 meter en is samengesteld uit een uitgebreide dataset van grondboringen. Tijdens het project is ook een diepe boring uitgevoerd om inzicht te krijgen in de diepere ondergrond, vooral vanwege afzettingen uit het Eemien. De lezing beschrijft de totstandkoming van het model en deelt opvallende resultaten uit de diepe boring.


 Image
Preview GeoTOP Zuidwest Flevoland © TNO

Geofysisch karteren van begraven riviersystemen met een drone

Seger van den Brenk (Periplus Archeomare)

Na succesvolle karteringen op het Markermeer en IJsselmeer, zijn nu binnendijks experimenten uitgevoerd met een magnetometer onder een drone. Hiervan worden de eerste -spectaculaire- resultaten uit onder andere het Eemstroomgebied en Almere Pampus gepresenteerd.


 Image
Magnetische beelden laten details zien die op het AHN ontbreken © Periplus Archeomare

Proefsleuven in de polderbodem

Wouter Smith (Gemeente Almere)

Vooronderzoeken naar holocene laagpakketten in Almere brengen structuren met een tijdsdiepte van meer dan 5000 jaar aan het licht. In deze lezing worden opvallende resultaten gepresenteerd en wordt aandacht besteed aan een theoretische en methodische lacune voor wetlandarcheologie.


 Image
Proefsleuven in Almere-Oosterwold © ADC ArcheoProjecten