In de voorste linie
Sessievoorzitter: Karen de Vries (ADC ArcheoProjecten)
In deze sessie komen promovendi van verschillende universiteiten aan het woord. Ze kunnen net begonnen zijn en hun onderzoeksvoorstel presenteren, maar ook bijna klaar zijn en de resultaten van het project delen met het veld.
De spreektaal is Nederlands.
Doel van de sessie is tweeledig: aan de ene kant biedt de sessie promovendi een laagdrempelig platform, aan de andere kant biedt de sessie het veld de mogelijkheid om kennis te maken met lopend onderzoek aan de universiteiten.
- Hoofdpijler:
Wetenschap - Tweede pijler:
Veld - Werkvorm:
Lezingen
Middeleeuwse toestanden: alledaagse gebruiken tot op het bot uitgezocht
Cynthia Kromotaroeno (Universiteit Leiden)
Alledaagse benen artefacten bieden een verrassend inkijkje in het leven van de inwoners van Oegstgeest en Dorestad. Deze strategisch gelegen riviernederzettingen speelden een belangrijke rol in de vroege middeleeuwen. Er werden talrijke benen artefacten geproduceerd en gebruikt. Door middel van gebruikssporenanalyse en experimentele archeologie komen de huishoudelijke en economische activiteiten waarbij deze artefacten gebruikt werden in beeld. Haarverzorging en hergebruik behoorden tot de orde van de dag. Vroegmiddeleeuwse bezigheden waren dus in sommige opzichten niet heel anders dan de onze.
Boogschiet- en pijlenkoker-experimenten met spitsen uit Doggerland
Merel Spithoven-Stikkelorum (Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Leiden)
Mesolithische spitsen vormen de grootste categorie benen/gewei-artefacten uit Doggerland. Het gedrag van jager-verzamelaars is gereconstrueerd door middel van gebruikssporenanalyse. Experimentele spitsen zijn gemaakt om een referentiecollectie te creëren om gebruikssporen op de archeologische spitsen te interpreteren. Drie verschillende pijlenkokers zijn gebruikt om pijlen in te dragen met experimentele spitsen. Daarnaast zijn er drie verschillende schietexperimenten uitgevoerd met pijl en boog. Er is geschoten op een karkas van een damhert, zalm en grasveld.
Ad Flumen. Riviertransport over Maas en Schelde in de Romeinse periode
Toon Bongers (Universiteit Gent, Earth Integrated Archaeology)
Rivieren waren ideaal voor transport en de Romeinen gebruikten rivieren zoals de Rhône en de Rijn veelvuldig. Hoe zit het met de Maas en de Schelde? Hoewel deze rivieren in de Middeleeuwen cruciaal waren voor de Lage Landen, is dit voor de Romeinse periode minder duidelijk. Deze studie onderzoekt paleogeografische, hydrologische, archeologische en historische gegevens om riviertransport in Noordwest-Gallië en Germania tussen de eerste eeuw v. Chr. en de vijfde eeuw na Chr. te reconstrueren en analyseren met moderne technieken.
Nieuwe Romeinse tijdelijke legerkampen! Geschiktheidsanalyses en routemodellen van de Veluwe
Jens Goeree (Saxion Hogeschool)
In Nederland zijn minder Romeinse tijdelijke legerkampen gevonden dan in andere landen zoals Spanje, Duitsland en Tsjechië. Dit kan komen door eerder gebrek aan interesse in deze structuren, antropogene verstoringen of natuurlijke processen. Door geschiktheidsmodellen en Romeinse routes in QGIS en R te modelleren zijn bekende en nieuw ontdekte legerkampen op de Veluwe getoetst. Het doel is nieuwe gebieden te identificeren waar deze structuren kunnen worden ontdekt. Deze modellen vergroten de trefkans van dergelijke kampementen en verkorten de zoektijd.