Image

Zoeken Contact

Workshop: Agent-based modeling voor archeologen

Agent-based modeling wordt steeds populairder onder archeologen in de gehele wereld maar Nederlandse toepassingen zijn beperkt. Het doel van deze workshop is om archeologen zonder eerdere ervaring een introductie te geven in deze krachtige onderzoeksmethode.

Een agent-based model (ABM) is een simulatie, een dynamisch model van de werkelijkheid waarbij veranderingen in de tijd kunnen worden gesimuleerd. Een archeologisch ABM biedt de mogelijkheid om processen uit het verleden te simuleren, te bestuderen en vervolgens de resultaten te vergelijken met de (verspreiding van) archeologische sporen en vondsten.

De workshop biedt een introductie in simulatie en een praktische hands-on inleiding tot NetLogo. Dit is een open-source toolkit voor het bouwen van ABMs in archeologie, zowel geschikt voor beginners als voor de meer ervaren modelbouwer, door de gebruikersvriendelijke interface, intuïtieve programmeertaal en uitgebreide bibliotheek van modelvoorbeelden. Na een korte uitleg zullen deelnemers zelfstandig aan de slag gaan geleid door nieuwe open leermiddelen. Deze interactieve leermiddelen zijn ontwikkeld als onderdeel van een Erasmus+-project – Agent-Based Modeling for Archaeologists.

Deelnemers krijgen een goed begrip van agent-gebaseerde modelleringsmethoden en de essentiële functionaliteit van NetLogo. Ervaring is niet vereist. Breng wel een laptop mee.

 

  • Hoofdpijler:
  • Tweede pijler:
  • Werkvorm :
    Workshop

Docenten:

Ronald Visser, Hogeschool Saxion
Jeroen Linssen, Hogeschool Saxion
Karsten Lambers, Universiteit Leiden
Laura van der Knaap, Universiteit Leiden
Iza Romanowska, Aarhus Institute of Advanced Studies
Tom Brughmans, Aarhus University
Doug Rocks-Macqueen, Landward Research
Kenneth Aitchison, Landward Research