Image

Contact

Sessievoorzitter

Axel Muller, ADC ArcheoProjecten


Sprekers

Jonathan Huizer, ADC ArcheoProjecten – Een verdronken dekzandlandschap onder de bodem van het Markermeer

Op ongeveer 8 m onder de bodem van het Markermeer bevindt zich een dekzandlandschap. Op een aantal locaties is door middel van steekboringen gedetailleerd onderzoek verricht.

Wouter Waldus, ADC ArcheoProjectenMarine Prehistoric Sampler. Boren naar steentijdvindplaatsen in het Markermeer

Voor zandwinning in het Markermeer zijn nieuwe methoden en technieken ontwikkeld om steentijdvindplaatsen in kaart te brengen.

Luc Amkreutz / Marcel Niekus, RMO, Stichting Stone, Werkgroep Steentijd Noordzee – Spectaculaire vondsten uit de Noordzee

De afgelopen jaren zijn er veel, vaak spectaculaire steentijdvondsten gedaan uit de Noordzee. We presenteren er een aantal en beschouwen hun wetenschappelijke relevantie.

Eveline Altena, Leids Universitair Medisch Centrum – De Noordzee als schatkamer van jager-verzamelaars-DNA

Ondanks beperkte contextinformatie blijken prehistorische botfragmenten uit de Noordzee zeer waardevol voor populatieonderzoek naar jager-verzamelaars vanwege de relatief goede conservering van DNA.

Björn Smit, Hans Peeters, RCE, Rijkuniversiteit Groningen – NSPRMF 2019: een nieuw onderzoeks- en managementkader voor de prehistorie in en op de bodem van de Noordzee

Vanwege toekomstige grootschalige ruimtelijke ontwikkelingen op de Noordzee is het belangrijk om onderzoek en beheer van de prehistorische resten goed te verankeren en onderlinge synergie te creëren. Het NSPRMF 2019 biedt hiervoor uitgangspunten.