Image

Zoeken Contact

Wees geen hobbyist, vraag het aan de specialist!

Duik dieper in de geschiedenis van je vondstmateriaal tijdens de inloopsessies van het specialistenlab, waar ervaren specialisten klaarstaan om je te begeleiden. Van bemonstering tot het stellen van de juiste onderzoeksvragen, krijg waardevolle informatie over archeologische vondsten. Verken diverse materialen en leer hoe je specialistisch inzicht optimaal benut vóór, tijdens en na het veldwerk.

BAP en SAMPL brengen materiaal- en archeobotanische specialisten en andere natuurwetenschappelijke onderzoekers samen. Ben jij al op de hoogte van de mogelijkheden? Heb je vragen? Heb je een vondst waar je geen raad mee weet? Kom langs op één van onze sessies. Zowel op donderdag als vrijdag is het specialistenlab open.

In deze nieuwsbrief stellen we verschillende specialismen alvast aan jullie voor:

Dendrochronologie

Kijk mee met de dendrochronoloog en krijg een goed beeld hoe de bemonsteringsstrategie van invloed kan zijn op de resultaten. Diverse case studies worden gepresenteerd. En je kunt er terecht om je houtmonster te laten waarderen voor dendrochronologie.

Hout

Hout degradeert snel na opgraving, beïnvloedt onderzoek door verlies van anatomische kenmerken en bewerkingssporen. Leer over verschillende fasen van degradatie, van vers opgegraven tot twee jaar opslag. Ontvang tips over bergen, verpakken en opslaan van houtvondsten.

Archeozoölogie

Archeozoölogische experts ontrafelen de betekenis achter opgegraven dierlijke botten. Ontdek hun inzichten in een interactieve Powerpoint. Leer over onverwachte thema’s en ontdek ter plaatse gedetermineerde botten. Verken de wereld van dierlijk botmateriaal!

Visresten

Ontdek ichthyo-archeologie: het onderzoek naar visresten, verder dan soortenlijsten. Specialisten bieden inzicht, determineren visresten en adviseren over historische visconsumptie en -vangst.

Isotopenonderzoek

Ontvang praktisch advies over integratie van isotopenonderzoek in archeologieprojecten. Zie diverse voorbeelden en ontdek samenwerkingsmogelijkheden tussen universiteiten en bedrijven voor diepgaand onderzoek.

Tandsteenonderzoek

Ontdek microrestenonderzoek in tandsteen. Onthul details zoals parasieten, zetmeel, pollen, dierenharen en textielvezels. Leer over voedsel, lokale vegetatie en leefomgeving.

Archeobotanie

Raadpleeg specialisten voor optimale 14C-bemonstering en onderzoek naar landschapsreconstructie, voedseleconomie en vegetatie. Leer over geschikte opslag voor grondmonsters en hout. Ontdek nieuwe onderzoekskansen en veldbemonsteringstechnieken van archeobotanische experts.

DNA-onderzoek

Stel vragen over bemonstering voor ancient DNA-onderzoek. De specialist biedt praktisch advies en combineert DNA-onderzoek met isotopen en fysische antropologie voor inzichten in migratie, gezondheid en meer.

Natuursteen

Natuursteen, duurzaam en veelzijdig, onthult historische veranderingen. Demografie, innovaties en mode beïnvloeden toepassingen en bieden dateringsmogelijkheden. Ontdek de bijdrage van natuursteenanalyse aan archeologisch onderzoek en neem gerust een vondst mee voor discussie.

Aardewerk- en metaalvondsten

Laat je vondst determineren bij één van de materiaalspecialisten. Kom erachter wat de vondsten van deze materiaalsoorten bijdragen aan jouw onderzoek en kom meer te weten over de stand van zaken in het onderzoek van deze materialen.

 

Bovenstaande lijst is slechts een selectie van de specialismen die vertegenwoordigd zijn. Houd onze socials in de gaten voor updates.


Disclaimer:
Om zoveel mogelijk belangstellenden van dienst te kunnen zijn, verzoeken we je om maar één of enkele vondsten mee te brengen en het aantal vragen per specialist te beperken. Er wordt verder geen verslaglegging gedaan en er worden geen rapportages geleverd.