Image

Zoeken Contact

Woensdag 15 november 2023: Reuvens Tours & Reuvens Hap

Dit jaar zal voorafgaand aan de Reuvensdagen met diverse excursies West-Friesland ter land en ter zee worden ontdekt. Aansluitend is er voor de deelnemers een ‘pre-conference dinner’. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk. Dit programma ‘Reuvens Tours & Reuvens Hap’ wordt aangeboden door de Stichting Archeologie West-Friesland.


Reuvens Tours

Aanmelden voor een excursie kan tot 10 november as. via archeologie@hoorn.nl. Geef in je mail duidelijk aan voor welke excursie je aanmeldt en voor hoeveel personen.

Excursie 1: Dijken en watermanagement vanaf de middeleeuwen

Excursie per bus langs de Westfriese Omringdijk, de Zeevangskeukendijk en de Waterlandse Zeedijk tussen Hoorn en Monnickendam. Experts vertellen over het in de afgelopen jaren uitgevoerde onderzoek in Hoorn, Scharwoude, Etersheim, Warder en de grote sluis van Monnickendam. Tevens wordt en bezoek aan de expositie van het Hoogheemraadschap in Katwoude gebracht. Trek stevige schoenen aan.

Begeleiders:
Jan-Willem Oudhof (Buro de Brug),
Jeroen Flamman (Vestigia),
Sander Gerritsen (Archeologie West-Friesland).

Vertrek:
13:30 u Westerdijk, Hoorn, voor Schouwburg het Park.

Image

Warderdijk. (c) Archeologie West Friesland

Excursie 2: De prehistorie van West-Friesland

Excursie per bus door West-Friesland met onder andere een bezoek aan de bronstijd grafheuvels van Rijksmonument De Eendenkooi in Wervershoof, de laat-neolithische terreinen van Rijksmonument Aartswoud & Provinciaal monument Maantjesland, het Rundveemuseum Aat Grootes en de bijzondere ijzertijdvindplaatsen in Opperdoes. Stevige schoenen aan!

Begeleiders:
Liesbeth Theunissen & Rik Feiken (RCE)
Wouter Roessingh (ADC)
Carla Soonius (Archeologie West-Friesland)

Vertrek:
13:30 u Westerdijk, Hoorn, voor Schouwburg het Park.

Image

Cees de Steentijdman. (c) John Rabou

Excursie 3: De archeologie van Hoorn

Erfgoed brede rondwandeling door de stad met een bezoek aan het Statenlogement, het Statencollege aan de Roode Steen met een bouwhistorische en archeologische uitleg van de nu tijdelijk leegstaande en onttakelde gebouwen. Een bezoek aan het onderaardse gemeentelijk monument ’t Glop, bezoek aan de haven en de kamer van de geoctrooieerde West-Indische compagnie (WIC). Het thema van het slavernijverleden van de VOC-stad zal worden meegenomen in de rondleiding.

Begeleiders:
Christiaan Schrickx (Archeologie West-Friesland) en nog nader in te vullen

Vertrek:
13:30 u Westerdijk, Hoorn, voor Schouwburg het Park.

Image

Hoorn vanuit de lucht. (c) gemeente Hoorn

Excursie 4: Op zoek naar de Slag op de Zuiderzee

Excursie per schip, op zoek naar de Slag op de Zuiderzee, maritiem archeologisch onderzoek gepresenteerd vanaf een historisch landingsvaartuig van de Koninklijke Marine, varend over het Hoornse Hop.

Begeleiders:
Wouter Waldus (RCE) en Seger van den Brenk (Periplus).

Vertrek:
13:30 u vanaf de steiger achter Schouwburg het Park, Westerdijk, Hoorn.
Capaciteit: 25 personen.

Let op: met meer dan windkracht 5 gaat deze excursie niet door en worden de deelnemers verdeeld over de andere excursies. Trek schoenen of laarzen met vlakke zolen aan en water/winddichte kleding. Er is geen verwarming aan boord.

Image

Hoorn vanuit de lucht. (c) gemeente Hoorn


Reuvens Hap

Pre-conference dinner in De Oosterkerk: ‘Hollandse Rijsttafel’.

Na een intensief excursieprogramma zijn de deelnemers vast toe aan een goede hap gestampte pot. Deze zal worden geserveerd in de historische locatie De Oosterkerk in Hoorn. Een brede keus aan Hollandse gerechten in vega en non-vega varianten staan klaar. Drankjes zijn voor eigen rekening aan de bar.

Geef je op vóór 10 november via: archeologie@hoorn.nl en vermeld het aantal personen, wel/niet vegetarisch en eventuele allergieën/dieetwensen. Na 10 november is de opgave gesloten.

Kosten:
€ 20,- per persoon. Voor 10 november het bedrag overmaken naar Stichting Archeologie West-Friesland: NL36 RABO 0148 5725 61, onder vermelding van je naam of gezelschap.

Locatie:
Oosterkerk, Grote Oost 58-60, 1621 BX Hoorn.

Bar open:
17:30 u
Maaltijd wordt geserveerd tussen 18:00 en 20:00 u.