Image

Zoeken Contact

Reuvenslezing 2020:

Over pijpenkoppen en vuistbijlen. Op zoek naar Assien Bohmers (1912 – 1988)

 Image

Arnold Carmiggelt
(Hoofd Archeologie Rotterdam)


 Image

Over pijpenkoppen en vuistbijlen. Op zoek naar Assien Bohmers (1912 – 1988)

In de Reuvenslezing staat de intrigerende en omstreden Nederlandse archeoloog Assien Bohmers (1912-1988) centraal. Arnold Carmiggelt legt uit hoe hij geïnteresseerd raakte in het leven van deze man en bespreekt diens bijdrage aan het onderzoek van de Oude en Midden-Steentijd in Nederland.

Bohmers groeide op in Zutphen, studeerde geologie in Amsterdam en was in 1937-1945 werkzaam voor Ahnenerbe, het wetenschappelijke bureau van de SS. Na de oorlog werkt Bohmers twee decennia bij het Biologisch Archaeologisch Instituut (BAI) onder A.E. van Giffen en H.T. Waterbolk. Aan dit dienstverband komt in 1965 abrupt een einde.

Carmiggelt licht de persoon Bohmers toe, zijn politieke ambitie en zijn oorlogsverleden. Vooral dat laatste vormt de aanleiding voor talrijke verhalen, die nog steeds over hem de ronde doen. Maar er is nog meer. Zo wordt hij beschuldigd van betrokkenheid bij archeologische vervalsingen, zoals de Zaak Vermaning.

De lezing toont een ‘archeologisch bestel’ dat er niet meer is. Het is niet alleen amusant, maar ook nuttig om kennis te nemen van de geschiedenis van de Nederlandse archeologie. Carmiggelt zal ook aangeven wat het onderzoek naar Bohmers hem heeft geleerd.

Arnold Carmiggelt

Arnold Carmiggelt (1964) was op jonge leeftijd actief als amateur-archeoloog in zijn geboortestad Zwolle. Hij studeerde in 1982-1988 geschiedenis en culturele prehistorie met een bijvak filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn studie deed hij vervangende dienst bij de archeologische dienst van de gemeente Den Haag, de stad waar hij nog steeds woont.

Van 1990-1996 was hij hoofdredacteur van Westerheem, het tijdschrift van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland. Hij schreef diverse wetenschappelijke en publieksvriendelijke publicaties over historisch-archeologische onderwerpen. Hiervoor ontving hij in 1993 de H.J.E. van Beuningen-prijs.

Na tien jaar als zzp’er gewerkt te hebben in Carmiggelt Tekstproducties kwam hij in 2001 bij Archeologie Rotterdam (BOOR) als archeoloog in dienst. Hier hield hij zich bezig met het ontstaan en de ontwikkeling van Rotterdam, waarover hij publiceerde in ‘’BOORbalans 3 en 4. Archeologisch onderzoek in het tracé van de Willemsspoortunnel te Rotterdam’’.

Vanaf 2009 is hij hoofd van Archeologie Rotterdam. Hij hecht veel waarde aan het presenteren van het ‘archeologisch verhaal van Rotterdam’ aan een breed publiek. Zo was hij ook betrokken bij de oprichting van De Tijdtrap in de Markthal in 2014.  Vorig jaar promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen op de biografie: “Geheimzinnigheid is zijn fort. Assien Bohmers, 1912-1988”.