Image

Zoeken Contact

 Image

Hoorn: een stad met een verhaal

15, 16 en 17 november 2023

Hoorn is een stad met een rijke geschiedenis. De stad is gelegen aan de Zuiderzee en was in de middeleeuwen een belangrijke handelsstad. Hoorn speelde ook een grote rol in de Nederlandse Opstand tegen de Spanjaarden.

In 1573 vond de Slag op de Zuiderzee plaats tussen de Watergeuzen en de Spaanse vloot. De Watergeuzen, onder leiding van Jan Floor, versloegen de Spaanse vloot in het Hoornse Hop. Deze overwinning was een belangrijke stap in de strijd om de Nederlandse onafhankelijkheid.

Dit jaar is het precies 450 jaar geleden dat de vloot van de Geuzen de vloot van de Spanjaarden versloeg. Dit onderbelichte deel van de 80-Jarige Oorlog is de afgelopen jaren onderwerp van studie geweest en de aanleiding om alles archeologisch op een rijtje te zetten. Om dit met het publiek in Hoorn en West-Friesland te delen is deze site gelanceerd: www.slagopdezuiderzee.nl.

De Reuvensdagen in Hoorn zijn de laatste activiteit in dit jubeljaar. Ook aan de archeologische gemeenschap van Nederland wil de gemeente laten zien wat het cultureel erfgoed in Hoorn, op het Westfriese platteland en op de bodem van de Zuiderzee, te brengen heeft.

 Image

Reuvens Tours & Reuvens Hap

Woensdag 15 november 2023

Het programma ‘Reuvens Tours & Reuvens Hap’ wordt aangeboden door de Stichting Archeologie West-Friesland.
Dit jaar ontdekken we, voorafgaand aan de Reuvensdagen, met diverse excursies West-Friesland ter land en ter zee.

Deelname aan de excursies is gratis, maar vooraf aanmelden is noodzakelijk.

 Image

Excursie 1: Dijken en watermanagement vanaf de middeleeuwen
Excursie per bus langs de Westfriese Omringdijk, de Zeevangskeukendijk en de Waterlandse Zeedijk tussen Hoorn en Monnickendam. Experts vertellen over het in de afgelopen jaren uitgevoerde onderzoek in Hoorn, Scharwoude, Etersheim, Warder en de grote sluis van Monnickendam. Tevens wordt een bezoek aan de expositie van het Hoogheemraadschap in Katwoude gebracht.


 Image

Excursie 2: De prehistorie van West-Friesland
Excursie per bus door West-Friesland met onder andere een bezoek aan de bronstijd grafheuvels van rijksmonument De Eendenkooi in Wervershoof, het Rijks & Provinciaal monument Het Maantjesland, de neolithische site van Aartswoud, het Rundveemuseum Aartswoud en vele andere plekken.


 Image

Excursie 3: De archeologie van Hoorn
Erfgoedbrede rondwandeling door de stad met een bezoek aan het Statenlogement en het Statencollege aan de Roode Steen met een bouwhistorische en archeologische uitleg van de nu tijdelijk leegstaande en onttakelde gebouwen. Bezoek aan het onderaardse gemeentelijk monument ’t Glop, bezoek aan de haven en de kamer van de geoctrooieerde West-Indische compagnie (WIC). Het slavernijverleden van de VOC-stad komt ook aan bod in de rondleiding.


 Image

Excursie 4: Op zoek naar de Slag op de Zuiderzee
Excursie per schip, op zoek naar de Slag op de Zuiderzee, maritiem archeologisch onderzoek gepresenteerd vanaf een historisch landingsvaartuig van de Koninklijke Marine, varend over het Hoornse Hop.

Meer info is te vinden op de > website <.
Aanmelden voor een excursie kan via archeologie@hoorn.nl.
Geef in je mail duidelijk aan voor welke excursie je je aanmeldt en met hoeveel personen je komt.


Reuvens Hap 

Woensdag 15 november 2023

Na een boeiende dag vol inspirerende excursies staat er een bijzondere avond op het programma: het ‘Pre-conference Dinner’ in de betoverende setting van De Oosterkerk in Hoorn.

In De Oosterkerk worden we verwend met een ‘Hollandse Rijsttafel’, een festijn van heerlijke Nederlandse gerechten in zowel vegetarische als niet-vegetarische varianten. Voor de dorstigen onder ons is de bar geopend, waar drankjes voor eigen rekening verkrijgbaar zijn.

Mis dit niet en reserveer je plekje tijdig! Meld je vóór 10 november aan via archeologie@hoorn.nl. Vermeld hierbij het aantal personen, jullie voorkeur voor vegetarische of niet-vegetarische gerechten, en eventuele allergieën of dieetwensen. De kosten voor deelname aan het Pre-conference Dinner bedragen €20,- per persoon. Op de website staan de betaalgegevens.

 Image

Gaststadsessie

Vrijdag 17 november 2023

Archeologie in Hoorn en West-Friesland kent een lange voorgeschiedenis. Al vanaf de 19de eeuw worden archeologische vondsten uit West-Friesland verzameld. Er kan met recht gezegd worden dat je in Hoorn niet alleen een voorwerp, maar ook de geschiedenis erachter vindt.

Na een inleiding door Axel Boomgaars (Wethouder Erfgoed Gemeente Hoorn) word je meegenomen naar de maritieme resten van de Slag op de Zuiderzee, de materiële cultuur van de Opstand in West-Friesland en de pyramides van de polder. Het belooft een inspirerende sessie te worden. Gedetailleerde informatie vind je op de website.


Reuvensnacht 2023

Donderdag 16 november 2023

De Reuvensnacht is een jaarlijks terugkerend feest tussen de twee congresdagen in. Dit jaar wordt de Reuvensnacht georganiseerd door de Stichting Archeologie West-Friesland.

In het historische centrum van Hoorn ontbreekt een poptempel. Daarom is er besloten om aan het Kerkplein, midden in het uitgaansgebied van de stad, op drie naast elkaar gelegen locaties de Reuvensnacht te organiseren. Er is voor elk wat wils.

De toegang op alle drie de locaties is gratis.

Activiteiten: 

  • Reuvens Word en Reuvens Rave in de Boterhal
  • Reuvens Rock in ’t Kroegie
  • Reuvens Swing in Huis Verloren, voorafgegaan door de documentaire De Reis van Admiraal Bossu, 1573 de Slag op de Zuiderzee

Check de website.

Locatie: Centrum Hoorn
Tijd: 21:00 – 01:00

 Image